Wilmie BraakmanWie ben ik?

Ik werk als contextueel therapeut in mijn praktijk te Nieuwleusen, 10 km ten noorden van Zwolle. Ik ben getrouwd en moeder van 3 volwassen kinderen.

Van kinds af aan ben ik geboeid door mensen. Waarom doen ze wat ze doen? Hoe gaan ze met elkaar om? wat hebben ze nodig? Mijn werk in de thuiszorg, vrouwenhulpverlening en bemoeizorg, versterkte die fascinatie. Dat leidde me op latere leeftijd naar de opleiding Maatschappelijk werk (Gereformeerde Hogeschool, 2004) en vervolgens de opleiding Voor Contextuele therapie (Leren over leven, 2009), School voor Relatietherapie (2013), opleiding Traumaseksualiteit (2014) en Psychodrama (2019).

Ik kwam in aanraking met het werk van Leanne Payne en Simone Pacot wat me nog meer verdieping bracht in wie we zijn als mens; hoe we onszelf kunnen worden en blijven. Echt en authentiek. De contextuele benadering is me op het lijf geschreven. Het raakt mij in mijn verlangen naar verbinding en recht doen aan wat mensen meemaken in hun leven. Daarom vind ik het belangrijk om aansluiting te zoeken en respect te hebben voor de overtuigingen en waarden van anderen. Zelf heb ik een christelijke levensovertuiging. Het is afhankelijk van de behoeften van de ander of en hoe dit naar voren komt in de therapie.

De basis van mijn werk is vakkennis en ervaring. Mijn eigen levenservaring, de continue scholing en uiteraard de ondervindingen met degenen die met mij het therapieproces aan gingen. De stappen die ik gezet heb, hebben mij veel persoonlijke en professionele groei opgeleverd. Dat wil ik anderen ook graag laten ervaren. Ik doe dat betrokken, deskundig en met plezier!

Waarom therapie?

"Een van de valkuilen van de kindertijd is dat het niet nodig is iets te begrijpen om het ook te voelen. Tegen de tijd dat de ratio in staat is het gebeurde te begrijpen,zijn de wonden in het hart al diep." (De schaduw van de wind, Carlos Ruiz Zafón, 2004)

Als gevolg van de onbegrepen wonden die tijdens de kindertijd ontstaan, lopen veel mensen vast in zichzelf en in de relatie met anderen.

Om hieruit te komen bied ik therapie aan vanuit het vaste vertrouwen dat ieder in zichzelf de mogelijkheid heeft God en Zijn helende kracht te ontmoeten en te leren van daaruit (opnieuw) werkelijk te leven.

De aanleiding voor het starten van een therapie-traject kan een ingrijpende gebeurtenis in je leven zijn, maar vaak is de aanleiding niet zo duidelijk aanwijsbaar. Soms heb je al langer het gevoel dat het niet gaat zoals je graag zou willen, of je ervaart een zekere onvrede over de manier waarop je met bepaalde situaties omgaat. Allemaal goede redenen om contact op te nemen en te ontdekken of ik de juiste persoon voor je ben om met je klachten en vragen aan de slag te gaan.Alychet van der HooningWie is zij?

Over het algemeen vrolijk, bezig, houdt van afwisseling, stilte en heeft teveel ideeën om in één leven te stoppen. Ze houdt van mensen en ... paarden. Als ze zich ooit zou gaan vervelen (weinig kans) komen er vast een paar hangbuikzwijntjes.

Als therapeut is ze betrokken, analytisch en betrouwbaar. Geen gebreken? Natuurlijk wel, maar die mag jezelf ontdekken.

Ze is getrouwd en heeft twee volwassen zonen en evenzoveel schoondochters. Nee, geen kleinkinderen. En dat vindt ze momenteel prima: "Als ik zie hoe druk je daarmee kunt zijn, vind ik het wel goed zo. Voorlopig ..."

Wat heeft zij zo al gedaan?

Ooit (ergens in de vorige eeuw) HAVO, daarna 3 jaar bijbelschool (Doorn), Maatschappelijkwerk en Diensverlening (Ede) en als zodanig jaren gewerkt in Amsterdam. Voor zichzelf begonnen in 2004 en meegedraaid in ConPas (destijds een vereniging van gelijkgezinde therapeuten). Opleiding contextueel therapeut afgerond (Utrecht) en ter afwisseling en vermaak de ClownsVakschool gevolgd in Amsterdam. Erg leuk en heel leerzaam als therapeut. Een clown moet nl. echt zijn anders is deze niet om aan te zien.

De beroepsvereninging eist van haar leden dat ze zich blijven bijscholen. Na de Clownsvakschool koos ze haar registratiepunten te halen bij de School voor Relatietherapie (Utrecht). Weer twee heel waardevolle jaren! Vervolgens heeft haar collega Wilmie Braakman haar overgehaald met haar de opleiding traumasekuologie (Cothen) te volgen: hulp aan hen die seksueel misbruikt zijn. Hun opleiders waren ook psychodramaturgen. Zij hebben hen besmet met hun passie: psychodrama! Wat een fantastische werkvorm is dit. Ze wilden dit goed onder de knie krijgen en een inschrijving bij het Instituut voor Psychodrama (Cothen) was een logische stap. Twee jaar later werd het diploma gehaald. Inmiddels was het anno 2019.

Altijd zoeken naar efficiënter, verbetering en versnelling heeft er toegeleid dat ze in januari 2020 gecertificeerd KernTalenten analist is geworden. Misschien is dit wel de grootste verandering tot nu toe: i.p.v. individuele therapie mensen een KernTalentenondezoek aanbieden. De impact blijkt minstens zo groot te zijn als therapie en als het er aan voorafgaat geeft het een goede ondergond en richting!

Als vrijwilligster is ze vanaf 2004 werkzaam in het gebedsteam van Toerusting Pastorale Zorg (TPZ). Het doel van TPZ is het trainen/toerusten van professionele hulpverleners, predikanten en leken om werkzaam te zijn in pastoraat en hulpverlening door middel van genezend gebed op basis van het gedachtegoed van Leanne Payne. Een hele mond vol. Het komt er op neer dat Alychet gewoon graag mensen helpt God te ontmoeten.

Kortom: Alychet houdt van afwisseling: therapeut, drama regiseur, ontwikkelen van lesmateriaal, analist en ... wie weet wordt ze ooit paarden coach, of metselaar